QUT Education Precinct & Pedestrian Spine

Kelvin Grove

QUT Education Precinct & Pedestrian Spine

TCL collaborated with Brisbane based Wilson Architects and Internationally recognised Henning Larsen Architects on the QUT Education Precinct, creating a new teaching and learning hub for the Faculty of Education, and the campus as a whole. Large, interconnected, terraced internal and external garden spaces connect the new building with the existing campus library, to reinforce the campus heart and create a strong memorable identity for the building. As part of the project masterplan, the Ring Road was pedestrianised providing a strong circulation spine with engaging outdoor social learning spaces.

A hallmark of this project is the redemptive, restorative and calming power of landscape experienced by users when surrounded by a living landscape that transitions from the internal atrium to external stairways and the pedestrianised campus spine.

The project embodied a sustainable approach to campus planning through the incorporation of water sensitive urban design, the consolidation of services, the improvement of micro-climates and the reduction in vehicle carbon footprint within the university grounds, all without compromising maintenance and operations.

Consultation with representatives and staff from the Oodgeroo Centre facilitated the inclusion of a yarning circle and a bush-tucker garden. This semi-secluded garden provides a space for quite reflection and ceremonial use by First Nations students and staff.


AWARDS
2020 AILA QLD Landscape Architecture Award for Health and Education Landscape

“The Jury considered this project to be good a landscape and architectural marriage - with a consistent level of design quality and resolution. The divergent mix of informal and formal planting strategies results in a rich tapestry of linking and placemaking opportunities both large and small in scale. From the re-creation of an open sclerophyll forest setting to the making of a cool rainforest room, this project seeks to blur the edges between inside and out. The involvement of staff from the Oodgeroo Unit in the co-design process is key to the success of the project.” —Jury citation


Year 2019
Location Brisbane, Queensland
Client
Queensland University of Technology

Collaboration Wilson Architects, Henning Larson Architects
Size 1.26 HA
Photography 
CFJ Photography

SHARE PROJECT
  • LOCATION : Queensland, Australia
  • CATEGORY : Education
  • YEAR : 2019