Uluru Kata-Tjuta National Park

National Park

Uluru Kata-Tjuta National Park

Located one kilometre from the base of one of Australia’s most loved icons, the Uluru Kata Tjuta Cultural Centre is an ongoing testimony to the value of joint Aboriginal and non-indigenous management of the landscape.

Its intertwining of building with vegetation and desert sand imbues a fluidity symbolic of the give and take of joint management, the inner and outer experience of culture, and the physical experience of landscape by Anangu – the Aboriginal owners.

The intent of all designed landscape elements was to minimise the impact on the landscape while maximising the visitors’ experience of the desert’s subtle beauty.  A landscape ‘island’ was created around the building in which visitors have a little time to pause in the desert as they approach and leave the building. Courtyards within the building are delineated with desert earth walls that protect indigenous vegetation.


AWARDS
2002 AILA National Award for Design Heritage

"By the most careful siting and use of materials and elements, this sensitive and inventive design creates a profound relationship between the desert landscape and those who move through it, interpreting its elements and qualities.  An enriching and inspiring experience." — Jury Citation


Year 1995
Location Uluru, Northern Territory
Client Environment Australia

Collaboration Gregory Burgess P.L., Sonja Peter, Engineers: P.J. Yttrup and Asociates, Gerry Mussett and Chris Knowles
Photography Kate Cullity
Budget $500,000.00 (AUD)
Size 18,750sqm

 

 

 

SHARE PROJECT
  • LOCATION : NT, Australia
  • CATEGORY : National Park
  • YEAR : 1995