Monash University Queens Walk
Monash University Queens Walk
A series of outdoor learning spaces have been created along the avenue to provide opportunities for students and staff to utilise the space for teaching and learning.

View Presentation

About

Queens Walk is located at the heart of Monash University’s Caulfield Campus. As part of the implementation phase of the wider campus masterplan, the design for Queens Walk stitches the recently completed Campus Green to the refurbished library (by JWA) and Eastern Arts Precinct via a strong north-south pedestrian link.The design transforms an existing road into a social and dynamic space through its connection to a series of activity areas, such as cafes, outdoor workshops and retail outlets. This will provide clear legibility throughout the site and provide a fully integrated pedestrian network.A strong sense of arrival is created from Sir John Monash Drive with a wide, planted staircase that leads up to the heart of the campus.At the library forecourt an open plaza area allows for various circulation routes throughout the campus and also provides a great platform for pop-up activities and temporary events.In the north, two generous raised lawn areas connect with a line of lemon-scented gum trees (Corymbia citriodora), allowing passive recreation for students in the MADA building.A series of outdoor learning spaces along the avenue will provide further opportunities for students and staff to utilise the space for teaching and learning. By elevating the quality of open space on university grounds students are encouraged to study, play, socialise and relax on campus.

Details
Client Name
Monash University
Location
Caulfield, Victoria
Year
2015
Scale
4,100sqm
Team
Jonathan Chan
Traditional Owners
Kulin Nations
Photography
Dianna Snape and TCL
Awards
2018 Australian Library and Information Association (ALIA) Best Academic Library Award
Citation

[The designers have] “visually and physically connected” the library to the broader campus, “through its glass entrance and western facade with new accessible ground level access for library users. It is a light, safe and secure focal point for campus users, day and night.” — Jury Citation, 2018 National ALIA Awards

Share Project
T.C.L. acknowledges all Aboriginal and Torres Strait Islander people — the traditional custodians of the land on which we work. We respect their continuing connection to land, waters, and culture and recognise that sovereignty has never been ceded. We pay our respects to Elders past and present.