Uluru Kata-Tjuta National Park
Uluru Kata-Tjuta National Park

View Presentation

About

Located one kilometre from the base of one of Australia’s most loved icons, the Uluru Kata Tjuta Cultural Centre is an ongoing testimony to the value of joint Aboriginal and non-indigenous management of the landscape.

Its intertwining of building with vegetation and desert sand imbues a fluidity symbolic of the give and take of joint management, the inner and outer experience of culture, and the physical experience of landscape by Anangu – the Aboriginal owners.

The intent of all designed landscape elements was to minimise the impact on the landscape while maximising the visitors’ experience of the desert’s subtle beauty.  A landscape ‘island’ was created around the building in which visitors have a little time to pause in the desert as they approach and leave the building. Courtyards within the building are delineated with desert earth walls that protect indigenous vegetation.

Details
Client Name
Environment Australia
Location
Northern Territory
Year
1995
Scale
18,750sqm
Team
Kate Cullity
Traditional Owners
Anangu people
Collaboration
Gregory Burgess P.L., Sonja Peter, Engineers: P.J. Yttrup and Asociates, Gerry Mussett and Chris Knowles
Photography
Kate Cullity
Share Project
T.C.L acknowledges all Aboriginal and Torres Strait Islander people — the traditional custodians of the land on which we work. We respect their continuing connection to land, waters, and culture and recognise that sovereignty has never been ceded. We pay our respects to Elders past and present.