Forest Gallery
Forest Gallery

View Presentation

About

TCL acted as principal consultants of a diverse team of scientists, engineers and multimedia consultants in the development of a large living exhibit within the new Melbourne Museum.

Located within a large enclosed courtyard, open to the natural elements; living plants and animals, as well as sculpture and sophisticated technology are integrated to interpret the tall Mountain Ash forest east of Melbourne.

A feature of this project was the degree of integration of Museum staff and the consultant team. Close collaboration was an essential element in synthesising the vast knowledge of the Museum specialists, and transforming the many ideas and issues into a cohesive, inspiring and comprehendible interpretive environment.

Details
Client Name
The Museum of Victoria
Location
Melbourne, Victoria
Year
2000
Traditional Owners
Wurundjeri people of the Kulin Nation
Collaboration
Mark Stoner, Paul Thompson
Photography
Ben Wrigley
Awards
2008 AILA Victoria and Tasmania, Award for Land Management in Landscape Architecture
2002 AILA National, Award of Merit, Building Context Category
2001 AILA Victoria and Tasmania, Award of Commendation, Building Settings Category
Citation

"This design is visionary, conceptually rigorous and a spectacular technical achievement on a very constrained site." — Jury citation.

Share Project
T.C.L. acknowledges all Aboriginal and Torres Strait Islander people — the traditional custodians of the land on which we work. We respect their continuing connection to land, waters, and culture and recognise that sovereignty has never been ceded. We pay our respects to Elders past and present.