Twig House
Twig House

View Presentation

About

A close collaboration between architect, landscape architect and client produced this seamless and timeless house and garden in inner Melbourne. The lush seasonal garden works coherently with the sculptural off-form concrete house, creating a series of thresholds, courts, terraces, garden glimpses and secluded garden spaces that are revealed as a progression of experiences, all within a relatively tight and sloping site.

Boundaries to neighbours are blurred by vegetation, metal screens and/or concrete walls, creating a sense of tranquility and enclosure while still allowing expansive views of the city beyond. Light and shadow create an ever-changing phenomenological experience, where trellises, trees of tall bamboo, screens and water create a chiaroscuro, producing moments of dramatic voids of light juxtaposing against the well-lit soft textured wall surfaces. Smooth Concrete textures in the garden convey a feeling of calm, control and purpose, allowing for moments of serenity and contemplation within the secluded garden spaces adorned by Sacred Bamboo and Ginkgo trees.

Details
Client Name
Private Residence
Location
Melbourne, Victoria
Year
2015
Team
Kate Cullity
Traditional Owners
Boonwurrung and Wurundjeri people
Collaboration
Leeton Pointon Architects + Interiors
Photography
Ben Wrigley, Earl Carter
Awards
2019 AILA Victoria Award of Excellence for Gardens
2019 AILA National Award for Gardens
Citation

"Twig House demonstrates a unique outcome achieved by a strong alignment between client, architect and landscape architect. Striking architectural forms frame views that are enlivened by the deliberate positioning of a restrained plant palette. Contrasting plant forms and colours respond to the architecture, creating a series of memorable compositions across the garden. The strength of these settings is underpinned by the sophistication of plants selected to suit the varied microclimates created by the sculptural house." — Jury Citation, 2019 National AILA Awards

Share Project
T.C.L. acknowledges all Aboriginal and Torres Strait Islander people — the traditional custodians of the land on which we work. We respect their continuing connection to land, waters, and culture and recognise that sovereignty has never been ceded. We pay our respects to Elders past and present.